dion bg logo

Яйчен протеин


egg protein

Отнася се към групата на сухите яйчни продукти.

Сходни названия: сух яйчен белтък, сух яйчен албумин, яйчен протеин

Сухият яйчен белтък е 100 % натурален продукт. Получава се при сушенето на пресни кокоши яйца. За производството му се използват само здрави, чисти и сухи яйца, които отговарят на Европейските изисквания. Яйцата се счупват машинно, при което се отделя белтъка от жълъка. Отделения белтък се филтрира и пастьоризира при температура 63 ℃ за 3,5 минути, охлажда се до температура 4 ℃ и се суши при температура 190 ℃.

Сухият яйчен белтък има много области на приложение. В някои от тях се среща с различно наименование. Например в хранителната индустрия е познат като сух яйчен белтък, във винарската индустрия - сух яйчен албумин. Когато се използва като хранителна добавка за спортуващи, сухият яйчен белтък е познат под наименованието Яйчен протеин.

Яйчния протеин има превъзходен аминокиселинен профил. В състава му влизат в оптимални съотношения всички необходими за живота аминокиселини. Не случайно яйчния протеин е избран като златен еталон. Усвоява се напълно от човешкия организъм. Спада към групата на бавно освобождаващите се протеини. Осигурява градивен материал за растежа на мускулите. Поради минималното съдържание на въглехидрати и липсата на мазнини е подходящ при различни видове протеинови диети.

Нa колко се равнява един килограм яйчен протеин?


Едно цяло яйце, което счупено тежи около 50 гр. се състои приблизително от 33 гр.течен белтък и 17 гр. жълтък. За получаването на един килограм сушен яйчен белтък са необходими около 9 кг течни белтъци, което се равнява приблизително на белтъците от около 273 бр. яйца. От белтъка на едно яйце 33 гр. се получават около 3,1-3,2 гр. сух яйчен белтък.

Дневен прием


Дневния прием е различен, но да не превишава 1- 2 гр. на килограм телесно тегло разделен на 2-3 приема. Примерно 60 - 90 гр. дневен прием разделени на 2- 3 приема по 30 гр. (една супена лъжица е около15 гр.).

Какви са недостатъците на яйчния протеин?


Недостатъците на яйчния протеин са характерния му вкус и не добра разтворимост. Тези недостатъци не се забелязват в комбинация с някои млечни продукти, натурални сокове или други протеини. Яйчния белтък може да се използва при направата на високо белтъчна храна като палачинки, супи, десерти.

На колко яйца отговаря яйчния протеин?


Сух белтък Яйца (белтъци)
1 кг. 273 бр.
100 гр. 27 бр.
30 гр. 8 бр.
15 гр. 4 бр.
10 гр. 2.7 бр.

Съдържание:


Енергия Протеин, гр. Мазнини, гр. от които наситени, гр. Въглехидр., гр. от които захари, гр. Сол, гр. Натрии (Na), мг. Фибри, гр.
kcal kJ
382 1595 81 0 0 8 5 0 1280 0

Какъв е състава на яйчния протеин?


Яйчният белтък се състои от пет различни протеина, които се делят на прости – (овоалбумин 75%, оволконалбумин 3% , овоглоболин 2%) и сложни или гликопротеини – (овомукоид 13%, овомуцин 7%). Към протеините на белтъка спадат и белтъците лизоцим и авидин. В състава на яйчните белтъци е установено наличието на 18 при 20 открити досега аминокиселини. Без добавки и подсладители.

Аминокиселини в белтъка
на кокоше яйце ,%: изчислено спрямо 16% азот
Минерални вещества: мг Микроелементи: Витамини: мг/гр:
Аланин - 8,3% Фосфор - 6,0 мг Бор - 0,04 мг Цинк - 0,07 мг
Аргинин - 15,2% Kалций - 4,0 мг Мед - 0,02 мг Рибофлавин - 4,52 мг/гр
Аспаргинова киселина - 7,1% Mагнезий - 3,0 мг Флуор - 0,01 мг Ниацин - 0,96 мг/гр
Глутаминова киселина - 15,7% Xлор - 51,0 мг Йод - 0,002 мг Пантотенова киселина - 13 мг/гр
Глицин - 2,0% Kалий - 55,0 мг Молибден - 0,004 мг Биотин - 0,05 мг/гр
Хистидин - 5,7% Cяра - 64,0 мг Титан - 0,0028 мг Фолиева киселина - 0,47 мг/гр
Левцин - 12,5% Желязо - 0,3 мг Витамин В6 - 0,01 мг/гр
Лизин - 17,2% Hатрий - 53.0 мг
Метионин - 5%
Фениллаланин - 5,2%
Пролин - 4,8%
Серин - 1,2%
Треонин - 3,5%
Триптофан - 11,6%
Тирозин - 13,4%
Валин - 5,5%

Други продукти от категорията


Сух Яйчен Жълтък

Еднороден продукт с прахообразна структура!

Сух Яйчен Белтък

Един килограм замества течен белтък от 273 кокоши яйца!